header

Log in | Aanmelden

Vereniging van eigenaren-bewoners
van monumenten

Monumenten vergunningvrij de puincontainer in?

Geplaatst op 26-01-2011

In de NRC van 24 januari 2011 staat een interessant artikel van Koos Steehouwer met als titel ‘Monumentaal gebouw gaat straks de puincontainer in.”

Op basis van de huidige wetgeving is ‘voor iedere spijker die je bij een monument in de muur slaat’ een vergunning nodig. Er ligt nu een voorstel om voor het gewone onderhoud de vergunning plicht op te heffen. Daarmee is dan ook meteen de beschermende werking voor het cultuurgoed die deze vergunningplicht had verdwenen.

De regering gaat ervan uit dat monumenten eigenaren zo trots zijn op hun monument dat ze geen monumentale elementen zullen verwijderen of wijzigen. Of alle eigenaren zo ‘betrouwbaar’ zijn is echter maar de vraag. Als het zo uitkomt kan de grens tussen regulier onderhoud en een sluipenderwijze onttakeling van het monument heel makkelijk een stukje verlegd worden.

Minder vergunningsplicht is misschien goed nieuws voor de eigenaar, maar het is zeker niet in het belang van de te koesteren monumentale elementen in en achter de gevel.

Artikel NRC
Besluit

Monumentengemeenten reageren

Monumentengemeenten zijn voorstander van minder vergunningen, maar vrezen dat de door de staatssecretaris voorgestelde wijzigingen van de Monumentenwet ‘de intentie van de MoMo onderuit halen’. Zie voor hun bezwaren en aanbevelingen brief FGM

Word lid!

En help ons uw belangen nog beter te behartigen.

Als lid kunt u deelnemen aan interessante excursies en levendige ledenvergaderingen

Bovendien ontvangt u tweemaal per jaar onze informatieve nieuwsbrief

Samen zijn we sterk!

AANMELDEN

Contactformulier
Contactgegevens

Vereniging BewoondBewaard
Bronkhorsterweg 15
6971 JA Brummen

Telefoon: 06-53887946
www.bewoondbewaard.nl

Mail het bestuur
bestuur@bewoondbewaard.nl

Aanmelden
aanmelding@bewoondbewaard.nl

Vragen
vragen@bewoondbewaard.nl